Un caz neobișnuit a aterizat pe masa judecătorilor din Constanța: ex-președintele american Donald Trump, ex-președintele român Traian Băsescu, o serie de instituții, ambasade și companii precum McDonald’s România și JONSON & JONSON ROMANIA s-au trezit, surprinzător, pârâți într-un proces.
Făcătorul de valuri este Mouhamed Soubhi Jbili, care vrea anularea unei decizii administrative denumite Decizia nr. 1819. În actul depus în tribunal, nu mai puțin de 117 persoane și entități sunt vizate, creând o situație neîntâlnită în sistemul nostru judiciar.
Cine se află pe lista lui Jbili? Ministerul Sănătății din țări ca SUA, Marea Britanie sau Rusia, Comisia Europeană, FBI, ambasade, bănci cunoscute, companii farmaceutice și chiar Biserica Evanghelică din Germania. Nici Papa Francisc, alias Jorge Mario Bergoglio, nu a scăpat de rechizitoriu, deși acesta a murit între timp.
Potrivit lui Jbili, toți acești actori sunt, într-un fel sau altul, implicati în Decizia 1819, care, susține el, i-a făcut rău. Detaliile nu sunt foarte clare, dar pare că Jbili dorește să tragă la răspundere o parte din elita mondială.
Inițial, Curtea de Apel București a respins dosarul, considerând că este nefondat. Dar Jbili nu a demisionat, așa că cazul a ajuns în Constanța. Porți judecătorești trebuie să fie deschise pentru oricine, deci cererea sa a fost înregistrată.
Deși Jbili are un alt obiectiv, tribunalul aduce deja în discuție o decizie cu același nume dată de Fondul de Garantare a Asiguraților. Într-un alt caz, Curtea de Apel București a respins contestația unei companii față de această decizie, considerând că a fost legal emisă.
Procesul în care Donald Trump alături de alte personalități și instituții mondiale sunt pârâți ne face să ne întrebăm: unde sunt limitele dreptului de acces la justiție? Chiar dacă sunt șanse infime ca acest caz să aibă efecte concrete, sistemul judiciar românesc este totuși obligat să-l parcurgă din punct de vedere procedural.
Vizualizări: 67