Purtătorii de insigna ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală sau DGAF, aia din echipa ANAF, au dezvăluit un complot interesant de crimă fiscală în inima județului Neamț. La prima vedere, pare o firmă simplă, ocupată cu vânzarea de bijuterii și metale scumpe. Însă, lucrurile sunt mult mai complicate.
Autorităţile fiscale ne spun că această firmă a creat un întreg teatru de tranzacții cu trei companii din Italia, Elveția și Austria. Scopul? Masca niște tranzacții reale și a ascunde de unde vin banii.
La punctul zero al acestei aventuri finaciare este o companie românească, ce dealuiește cu bijuterii scumpe. Cu toate acestea, după o examinare atentă, a fost dezvăluită ca fiind centrul de control al unui întreg lanț de acțiuni făcute pentru a părea legale. Metale prețioase aparent au călătorit printre aceste patru țări ca să ofere o fundație „autentică” pentru un operator comercial din Italia.
Să nu uităm că aceste tranzacții au mascat și transferuri mari de bani între conturile de Italia și România, pentru a evita impozite și a îngropa urmele banilor.
Echipa ANAF cu ajutorul partenerilor fiscali din Elveția și alte instituții de prin Uniunea Europeană a urmărit traseul banilor și a descoperit că totul a fost o mascaradă pentru a evita să plătească impozite.
Investigația a dezvăluit că firma noastră din Neamț nu a reportat la finanțe câștigurile aferente anilor 2023-2024, evitând să declare și să plătească TVA. Plus, au fost observate mișcări suspecte de bani din conturile firmei convertite în criptomonede prin folosirea unei platforme internaționale.
Odată convertite în criptomonede, banii au făcut un drumul al fugii, devenind bani virtuali stocați în portofele virtuale, greu de găsit, și feriți de urmărirea fiscală.
DGAF afirmă că „E un complot financiar special conceput, cu multe etape de mascare a banilor și de spălare de bani. Transformarea în criptomonede a ajutat la ascunderea traseului banilor evitând atenția fiscului.”
După investigare, staff-ul antifraudă a stabilit că firma trebuie să plătească mai mult de 72 de milioane de lei pentru TVA, impozit pe profit și alte taxe pentru venituri nedeclarate.
Vizualizări: 70