În România, autoritățile vor putea putea pune mâna mai repede și mai ușor pe averea celor acuzați de a comite fapte ilegale, mulțumită unei legi noi care schimbă regulile jocului în Codul de procedură penală. Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat această lege care modifică felul în care procurorii și judecătorii pot să împiedice folosirea averilor celor învinuiți.
Până de curând, luarea averilor era un proces foarte lung, care putea dura și ani de zile, dar acum autoritățile pot interveni direct. Procurorii vor putea emite ordonanțe care pot pune sechestru pe bunuri și judecătorii vor putea decide despre aceste lucruri chiar și în caz de urgență, fără a fi nevoie ca suspectul să fie prezent la audieri.
Legea stipulează clar, la articolul 249, alineatul (1): „Procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată pot lua măsuri asigurătorii”. Adică, dacă există riscul ca un suspect să ascundă, să distrugă sau să transfere bunurile, acestea pot fi reținute rapid. Astfel, averea acelor persoane nu va fi pierdută și poate fi folosită ulterior pentru a acoperi despăgubirile, amenzi sau pentru a recupera prejudiciul.
Un lucru nou adus de această lege este faptul că chiar și victima poate solicita măsurile asigurătorii – nu doar procurorul. Deci, dacă cineva a fost prejudiciat într-un caz penal, poate cere ca bunurile suspectului să fie blocate, pentru a se asigura că va fi compensat.
În plus, astfel de sechestre pe bunuri nu se vor aplica doar în cazurile penale. Legea le permite și în cazurile civile, atunci când se teme că averea ar putea fi ascunsă sau distrusă. Acest lucru ajută atât statul, cât și victimele, mai ales când sunt în joc sume mari de bani sau proprietăți valoroase.
În cadrul acestei legi noi, se precizează că procurorul trebuie să spună inculpatului când dispune o astfel de măsură. Iar dacă măsura este luată de judecător, aceasta se face fără să fie nevoie să cheme părțile, dar numai prin o decizie bine argumentată și în caz de urgență.
Această lege este văzută ca un pas important în lupta împotriva corupției, a făpturilor ilegale economice și a celui de-al treilea flagel al lumii moderne – criminalitatea organizată. Statul își întărește astfel puterea de a recupera pagubele și de a bloca rapid averile obținute fără respect pentru lege. Însă, este important ca aceste măsuri să fie aplicate cu grijă, pentru a nu leza drepturile celor anchetați.
Vizualizări: 60