„Unde îți este comoara, acolo îți este și inima” (Matei 6,21). Aceste cuvinte definesc parcursul profesional și personal al medicului primar neurolog Delia Smaranda Terțan, doctor în medicină la Spitalul Clinic CF Oradea. Din 2007, aceasta nu doar tratează pacienți, ci împărtășește cunoștințele sale viitorilor medici de la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea.
Medicul orădean are o pregătire vastă în neurologie, cardiopatie ischemică, electroencefalografie, îmbătrânirea creierului și inteligență emoțională. Dr. Terțan se confruntă zilnic cu cazuri dificile și povești de viață tulburătoare. Empatia și profesionalismul său o transformă într-un sprijin constant pentru pacienții săi, cărora le oferă tratament, dar și speranță.
Medicul orădean înțelege temerile pacienților săi atunci când viața le este schimbată din cauza unor evenimente nefericite care implică sănătatea mintală, ritmul bătăilor inimii sau gestionarea durerii.
Vizita la medicul neurolog devine imperativă în situații de urgență, precum: cefaleea acută, tulburările de vedere, instabilitatea posturală, paresteziile sau crizele de pierdere a cunoștinței. Diagnosticarea și intervenția rapidă pot face diferența între o recuperare reușită și consecințe severe asupra sănătății.
Pe lângă activitatea medicală, dr. Terțan a găsit o cale de refugiu în scris. Astfel, poate evada puțin din lumea suferinței pe care o întâlnește în activiatea sa de zi cu zi.
Provocări
Ultima sa carte, „Cântecul tău”, surprinde realitățile dure ale sistemului medical românesc prin povestea tânărului medic „Val”, personajul central al cărții. Acesta se confruntă cu corupția, oportunismul și injustiția din sistem, dar găsește alinare în valorile morale moștenite și în dragostea pentru profesie.
Chemarea străbunilor de la Roșia Montana, valorile morale dobândite în familie, dar și cele personale, îi creează tânărului medic, în anul său sabatic, culoarul spre regăsire de sine și eliberare. Povestea tânărului medic „Val”, așa cum este conturată, explorează teme, între care lupta împotriva corupției, valorile morale și căutarea identității într-o societate în tranziție. „Val” devine astfel simbolul idealismului și al speranței într-un sistem medical deteriorat, dar și în fața provocărilor personale și profesionale.
Întâlnirea cu oameni frumoși, simpli, empatici, dragostea profundă, plină de încercări, străinătatea cu treptele ei de urcat spre desăvârșire profesională, îi metamorfozează devenirea ca om și ca medic. Voluntariatul tânărului oncolog la Dispensarul medical Roșia Montana, satul natal al tatălui, i-au deschis nebănuite trepte într-un mediu social sărac, pur, plin de moralitate și empatie- de la pacienții respectuoși, cu credință în Domnul, la mai-vârstnica doctoriță și asistenta pensionară, la familia de tineri romi cu nou-născuta Roua, la nea Mitru, pacientul îndrăgit stins în mâinile sale…
Pentru „Val”, Alburnus Maior devine tărâmul misterios al poveștilor cu hiperboreeni, al munților de aur vânați de companii străine cu acționari români corupți precum politicienii angrenați în lobby pro minerit cu cianură. Aici trăiește fiorii poveștii de iubire cu Călina, fiica pacientului său fost miner, studentă la medicină. Încercările prin care trec- plecarea lui la Berlin, gelozia ușor naivă a Călinei, culminează cu accidentul vascular cerebral al tânărului oncolog, moartea clinică și călătoria dincolo de tărâmul fizic care i-a înfiorat pe colegi la întâlnirea de 10 ani de la absolvire.
Revenit la matca profesională după insistențele colegilor, clinica începuturilor sale din România, asistă la prăbușirea temeliei ei sănătoase, dar firave, zidită de puținii colegi idealiști rămași. Justiția a îngenuncheat în fața lui Sauron, profesorul Sterian…
Prim-procurorul nou de caz a dat ordonanță de clasare și fostul șef de clinică taie și spânzură mai abitir ca înainte. Doar că tinerii oncologi de valoare, cu ani de trudă și renunțări în străinătate, îl înfruntă pe machiavelicul profesor și părăsesc clinica de stat, regrupându-se cu entuziasm în mediul privat. Li se alătură Octavia, fina lui „Val”, a cărei poveste de iubire înfiripate la un post de radio și consolidate într-o sală de operație din Berlin, emoționează.
Cartea emană bucuria de a trăi, de a iubi, de a vindeca sau alina, împreună cu neputințele și deznădejdea vremelnică a tinerilor medici români sabotați de hidra sistemului medical corupt, mediocru, plin de nepotisme, Sauroni cu orcii de serviciu lingușitori și mediocri, sunt aici. Este povestea tinerilor ca Val, pentru care ACASĂ înseamnă revenirea nostalgică la un timp istoric mitic în care spiritul se luminează de prezența valorilor umane pe care le credeau pierdute.
Romanul rezonează cu realitățile lumii medicale, dar și cu visurile și speranțele tinerilor care aleg să lupte pentru o lume mai bună.
Mesajul central este unul de optimism, de regăsire a valorilor umane și de solidaritate, subliniind ideea că, indiferent de circumstanțe, inimile noastre rămân legate de ceea ce iubim cu adevărat.
În final, povestea lui Val nu este doar despre un medic, ci despre o generație întreagă care caută să îmbunătățească viitorul, reafirmându-și identitatea și valorile într-o lume plină de provocări. Este un apel la unitate și la curajul de a lupta pentru ceea ce este corect, chiar și în fața celor mai mari adversități.
Dr. Delia Smaranda Terțan este un medic dedicat, dar și o voce puternică. În romanul său, aceasta invită cititorii să mediteze la condiția umană și a provocărilor cu care se confruntă generațiile de medici din România
Dar toate gândurile fraternizează cu cei pe care i-am întâlnit, i-am imaginat, mai apoi i-am iubit, căci împreună ne-am spus în fiecare seară- „Unde îți este comoara, acolo îți este și inima”. (Matei 6,21)
Claudia Teodora Ignat
Articolul Dr. Delia Smaranda Terțan – un destin dedicat pacienților și scrisului apare prima dată în Observatorul Bihorean.
Vizualizări: 71