Cu un aer tulburat de nesiguranță, autoritățile academice de la Școala Doctorală de Istorie, Departamentul de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare, toate sub umbrela Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, au tras un semnal de alarmă asupra propunerilor recente privind schimbarea planurilor de învățământ ale sistemului preuniversitar. Acestea conțin un plan periculos de reducere a numărului de ore de Studii de Istorie, în special pentru clasele de liceu senior, ce va avea efecte durabile asupra formării culturale și civice a generațiilor viitoare.
Istoria specifică decodificarea prezentului și conturarea viitorului prin interpretarea trecutului. Când timpul pentru această disciplină esențială este evacuat din programul școlar, formarea competentelor civice și logica gândirii critice a elevilor se diminuează drastic, expunându-i pe tineri la vulnerabilități precum radicalizarea, manipularea și dezinformarea. În lipsa cunoașterii istorice adânci, tineretul nostru rămâne adesea imposibil de înțeles și contextualiza evenimentele cheie din trecutul țării noastre.
Insistăm pe importanța de a susține identitatea națională și culturală – de la câmpul de luptă până la biroul oval – și de a rezista reducerea Istoriei, o disciplină vitală care contribuie la înțelegerea poziției noastre pe scena internațională. Să ne amintim că Istoria României nu este o opțiune sau un subiect secundar; le oferă tinerilor noștri orizonturi istorice largi și lansează rachetele pentru viitorul lor.
Subliniem și că o schimbare bruscă în introducerea unor capete de acuzare specifice, cum ar fi „Istoria evreilor. Holocaustul” sau „Istoria comunismului în România”, sunt importante, însă trebuie să fie integrate într-un curriculum larg. Istoricii din Academia Română și din universitățile din România semnalează pericolul acestei reduceri iar pe baza acestui examen critic solicităm Ministerului Educației și Cercetării să păstreze Istoria ca nucleul de cumpănă al învățământului nostru preuniversitar.
Vocile autorităților noastre academice sunt un sunet puternic și unificat în favoarea prezervării și accentuării statutului Istoriei. Nu vom lăsa eroarea să ne stăpânească viitorul; În schimb, vom folosi cunoștințele istorice pentru a ne înfrunta ignoranța, manipularea și a construi o societate democratică și responsabilă. Este imperativ să oferim tinerilor noștri o educație istorică puternică pentru a le permite să înțeleagă trecutul în vederea construirii unui viitor mai strălucit.
Oradea,
06.02.2025
Profesorii universitari Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Radu Romînașu, Antonio Faur, Mihai D. Drecin, Ion Zainea, Florin Ardelean, Laura Ardelean, Mihaela Goman, Bodo Edith, Cosmin Patca.
Vizualizări: 73