Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. „Puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb”, a precizat social-democratul care a adăugat că ţara noastră produce aproape 400 milioane de pui, scrie News.ro.
„Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – n.r.), care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar. Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”, a declarat Florin Barbu, care efectuează joi o vizită în judeţul Arad, unde a mers pe la ferme din mai multe localităţi.
Publicitate
Ministrul PSD a adăugat că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb, iar ţara noastră are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa. România produce aproape 400 milioane de pui, a mai punctat Barbu.
Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb şi cantitatea cea mai mare de pui, pentru că sunt foarte bine căutaţi, am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%. România produce aproape 400 de milioane de pui. ANSVSA are atribuţii pe verificarea produselor alimentare. Sunt sigur că ANSVSA va iesi cu un raport şi va lămuri acest lucru”, a spus ministrul.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Horia Constantinescu a avertizat, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura fiind realizată în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. În aceste condiţii, a spus Constantinescu, ne confruntăm cu un „atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”.
Publicitate
Ulterior, ANPC a precizat că verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători şi că „au fost luate toate măsurile necesare pentru a menţine un nivel înalt de protecţie a consumatorilor”.
Veste bună pentru fermierii bihoreni: noi linii de finanțare europeană prin AFIR, în cadrul Planului Strategic PAC 2023–2027, cu o alocare totală de peste 650 de milioane de euro
Publicitate
Fermierii bihoreni și antreprenorii din mediul rural vor avea, în perioada următoare, noi oportunități de accesare a fondurilor nerambursabile prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023–2027.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat recent versiunea actualizată a calendarului estimativ al lansărilor de intervenții, care include perioadele de depunere a proiectelor între decembrie 2025 și februarie 2026.
„Noile sesiuni de depunere a proiectelor, cu o alocare totală de peste 665 milioane de euro, vor stimula investițiile destinate procesării și marketingului produselor agricole, cu scopul de a obține produse alimentare cu valoare adăugată ridicată, contribuind astfel la consolidarea lanțului agroalimentar românesc. Acestea vizează o gamă diversă de domenii, printre care: sectorul legumicol și al cartofului, hameiul, strugurii de masă, floricultura, precum și plantele medicinale și aromatice. De asemenea, va fi acordată o atenție deosebită fermelor de mici dimensiuni și tinerilor fermieri deja instalați, prin sprijinirea consolidării fermelor pe care le dețin. Este o șansă importantă pentru fermierii și micii antreprenori din județul Bihor, care doresc să investească în modernizarea exploatațiilor agricole, dezvoltarea serviciilor rurale sau diversificarea activităților economice”, precizează Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județan pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor.
Publicitate
Calendarul sesiunilor de finanțare
· DR-23 – Investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole, în vederea obținerii de produse alimentare și transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa I a a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene – lansare estimativă: 15 decembrie 2025, alocare publică: 164.929.100 euro;
· DR-16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi – lansare estimativă: 19 ianuarie 2026, alocare: 151.383.529 euro;
DR-12 – Investiții pentru consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați – lansare estimativă: 30 ianuarie 2026, alocare: 169.589.647 euro;
DR-17 – Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masa – lansare estimativă: 2 februarie 2026, alocare: 45.000.000 euro;
DR-18 – Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice – lansare estimativă: 3 februarie 2026, alocare: 5.000.000 euro;
DR-19 – Investiții neproductive la nivel de fermă – lansare estimativă: 9 februarie 2026, alocare: 11.764.706 euro;
DR-21 – Investiții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA) – lansare estimativă: 13 februarie 2026, alocare: 10.000.000 euro;
DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni – lansare estimativă: 27 februarie 2026, alocare publică: 108.000.000 euro.
Prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fermierii vor putea depune proiecte online pe platforma oficială www.afir.ro, beneficiind de ghiduri explicative, asistență tehnică și suport pe tot parcursul procesului de aplicare.
AFIR va gestiona întregul proces de finanțare – de la înregistrarea cererilor și evaluarea proiectelor, până la semnarea contractelor și monitorizarea implementării investițiilor.
Publicitate
Fermierii din județul Bihor sunt încurajați să urmărească constant site-ul instituției, unde vor fi publicate condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție și ghidurile solicitantului pentru fiecare tip de intervenție.
Prin lansarea acestor sesiuni de finanțare, autoritățile își propun să sprijine dezvoltarea durabilă a mediului rural, să încurajeze asocierea producătorilor locali, să stimuleze procesarea internă a produselor agricole și să susțină tranziția către o agricultură modernă și sustenabilă.
„Fondurile disponibile prin AFIR vor contribui la creșterea competitivității exploatațiilor agricole din județul Bihor, la crearea de noi locuri de muncă în mediul rural și la consolidarea economiei agricole locale”, a subliniat Cristian Buzlea.
Marți, în Parcul din comuna Sâmbăta, a avut loc evenimentul de închidere a etapei pilot a Pieței Locale „Coșul cu legume” – un proiect finanțat prin AFIR, în cadrul programului PNDR – Submăsura 19.2.
Proiectul a fost implementat de Primăria comunei Sâmbăta, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a facilita accesul comunității la alimente sănătoase, cultivate în gospodării proprii, fără intermediari.
Un proiect despre oameni, gusturi și încredere
Pe parcursul fazei pilot, piața a devenit un punct de întâlnire săptămânal între gospodari și cumpărători. Producători din comună și din satele învecinate au adus legume proaspete, verdețuri, fructe de sezon, dulcețuri, miere, conserve și alte produse tradiționale, toate pregătite cu grijă, după rețete autentice.
Publicitate
„Pentru o comunitate ca a noastră, o piață locală înseamnă mai mult decât vânzare. Înseamnă legături, întâlniri, încredere. Și mai ales, o șansă reală pentru producătorii mici să își valorifice munca”, a declarat primarul Alex Cocerjuc în cadrul evenimentului.
Piața continuă – în fiecare marți, de la ora 07:00
Având în vedere interesul constant al localnicilor și dorința de consolidare a economiei locale, piața va continua să funcționeze și după încheierea fazei pilot, în fiecare marți, de la ora 07:00, în Parcul din Sâmbăta.
Primăria Comunei Sâmbăta, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală și cu sprijinul AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, invită locuitorii și producătorii locali la evenimentul oficial de încheiere a etapei pilot a Pieței Locale „Coșul cu legume”, care va avea loc marți, 8 iulie, începând cu ora 09:00, în Parcul din Sâmbăta.
Piața locală a fost înființată pentru a crea o legătură directă între gospodarii din zonă și consumatori, oferind produse proaspete, locale și de încredere, într-un cadru prietenos, chiar în inima comunității.
Ce va include evenimentul:
Publicitate
Standuri cu produse locale proaspete;
Degustări și discuții cu producătorii;
Un scurt moment oficial susținut de primarul comunei, Alex Cocerjuc;
Intrarea este liberă. Evenimentul este deschis tuturor celor care doresc să susțină agricultura locală, munca autentică și spiritul de comunitate.