conecteaza-te cu noi

Publicat

pe

Până acum, însă, au fost identificate doar 62 de victime. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a reacționat furios după ce Vladimir Putin a încercat să facă o legătură între Ucraina și acest masacru. L-a numit pe Putin „un netrebnic”.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, care a revendicat atentatul, a difuzat imagini filmate chiar de atacatori în cursul raidului sângeros de la sala de concerte Crocus, aflată la periferia Moscovei. Teroriștii au secerat oamenii cu rafale de arme automate si au scandat sloganuri islamiste.

Publicitate

Vladimir Putin a declarat că 11 suspecți au fost arestați, printre care și cei patru atacatori care apar și în imaginbile postate de Stat Islamic.

Iar media rusă a difuzat imagini de la interogarea brutală, sub amenintarea armelor, a unora dintre suspecți.

Anchetator: De unde ați luat armele?

Publicitate

Suspect: „Ni le-au livrat ei”.

Anchetator: Cine sunt ei?

Suspect: „Nu știu, mi-au scris pe Telegram, nu au dat nume sau prenume, nimic”.

Publicitate

Anchetator: Cum te-au găsit? I-ai căutat tu, sau te-au căutat ei?

Suspect: „Nu, ei mi-au scris”.

Zelenski, răspuns tăios pentru Putin

Dar Vladimir Putin a încercat să dea vina pe Kiev pentru masacru, afirmând că cei patru atacatori ar fi fost prinși când încercau să fugă în Ucraina, unde aveau contacte. Răspunsul lui Volodimir Zelenski a venit pe un ton furios.

Publicitate

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acest netrebnic de Putin, în loc să se ocupe de cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze lor, a rămas tăcut timp de o zi, gândindu-se cum să implice Ucraina în asta. Totul era complet previzibil.

Sute de mii de ruși, care se află acum pe pământ ucrainean, ar fi cu siguranță destui pentru a opri orice terorist. Dacă rușii sunt gata să moară în tăcere la Crocus, fără să pună întrebări serviciilor lor speciale, atunci Putin va încerca să se folosească de această situație în beneficiul puterii sale personale”.

Analiștii cred că Putin va trebui să dea explicații acasă.

Publicitate

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: „Sunt multe întrebări fără răspuns, lucruri foarte stranii. Asta, mai degrabă, sugerează faptul că Putin, în acest moment, este panicat pentru că înțelege că o bună parte din responsabilitate îi aparține lui. Putin trebuie să răspundă, totuși. Iese foarte rău FSB-ul, ies foarte rău structurile militarizate, felul în care ele, de fapt, nu au acționat, bâlbele lor, faptul că pur și simplu și-au ieșit din mână și faptul că patru oameni reușesc să treacă de paza de la poartă, nimeni nu intervine și totul se transformă într-un dezastru inimaginabil”.

Rușii își caută rudele și prietenii

Zeci de oameni așteaptă cu teamă în suflet o veste despre apropiații lor, care sunt dați dispăruți.

Reporter: Era fiica dumneavoastră?

Publicitate

Bărbat: „Da”.

Reporter: A mers la concert?

Bărbat: „Da”.

Publicitate

Reporter: Ați luat legătura cu ea?

Bărbat: „Nu”.

Și Igor își caută soția. Nu figurează nici pe lista răniților, nici pe lista victimelor identificate până acum.

Publicitate

Igor Pogadaev, soțul unei femei dispărute: „Ultima dată când am primit un mesaj de la Yana ea era în sala de concert. Avea loc în primele rânduri. I-am scris, apoi am trimis un al doilea mesaj. Primul mesaj a fost citit pe WhatsApp. Cel de-al doilea mesaj, nu…”.

În zi de doliu național, florile, jucăriile și mesajele lăsate de oameni fac să pară și mai mare altarul improvizat din fața sălii de spectacole Crocus, devenită zonă de dezastru și locul celui mai sângeros atentat petrecut în Rusia în ultimele două decenii.

Publicitate

International

Donald Trump mărește tarifele vamale pentru China la 125%. A autorizat o pauză de 90 de zile pentru restul lumii

Publicat

pe

De

StirileProTV.ro

Donald Trump a anunțat miercuri seara că ridică tariful impus Chinei la 125% – și că acest lucru este „cu aplicare imediată”. De asemenea, a autorizat o pauză de 90 de zile, care se va aplica altor țări, nu Chinei.

„Având în vedere lipsa de respect pe care China a arătat-o piețelor mondiale, ridic prin prezenta tariful perceput Chinei de către Statele Unite ale Americii la 125%, cu aplicare imediată”, a scris președintele SUA într-un mesaj pe social media.

Publicitate

„La un moment dat, sperăm că în viitorul apropiat, China va înțelege că zilele în care păcălea SUA și alte țări nu mai sunt sustenabile sau acceptabile”, a continuat el.

Pauză de 90 de zile

În aceeași postare, Trump a declarat că a autorizat o pauză de 90 de zile, care se va aplica altor țări, nu Chinei.

Publicitate

De asemenea, a spus că a redus tarifele la 10%, tot cu aplicare imediată.

„Pe de altă parte, și ținând cont de faptul că peste 75 de țări au contactat reprezentanți ai Statelor Unite… pentru a negocia o soluție la problemele discutate legate de comerț, bariere comerciale, tarife, manipulare valutară și tarife nemonetare, și că aceste țări, la insistența mea fermă, nu au ripostat în niciun fel împotriva Statelor Unite, am autorizat o PAUZĂ de 90 de zile și un tarif reciproc semnificativ redus, de 10%, în această perioadă, tot cu aplicare imediată. Mulțumesc pentru atenția acordată acestei chestiuni!”, a precizat Trump.

Publicitate

Continuați să citiți

International

Cum dezinformează Elon Musk: cazul Reuters și „înșelăciunea socială la scară largă”. „Asistăm la apariția social media de stat în SUA”

Publicat

pe

De

Miliardarul Elon Musk,  șeful departamentului de eficientizare guvernametală (DOGE), numit în funcție de președintele Donald Trump, propagă teorii ale conspirației și inventează chiar unele noi, dezinformând prin postările sale de pe X, fosta platformă Twittter pe care o și deține, pentru a justifica reducerile de personal și de finanțare pentru agențiile federale, scrie Washington Post. Publicația arată cum Musk interpretează în mod greșit un contract semnat de Departamentul Apărării și Thomson Reuters Special Services, din vremea primului mandat al lui Trump, pentru a susține o teorie a conspirației „statului paralel”, amplificată apoi chiar de liderul de la Casa Albă.

Actorul și regizorul Ron Howard a postat miercuri pe X un articol al agenției de știri Reuters cu titlul: „Până acum, reducerile DOGE ale lui Musk se bazează mai mult pe ideologie politică decât pe economii reale”. O oră mai târziu, Elon Musk a postat un răspuns: „Mă întreb câți bani primește Reuters de la guvern? Hai să aflăm”. Înainte de sfârșitul nopții, miliardarul care conduce campania radicală de reducere a costurilor a administrației Trump a promovat ceea ce a prezentat ca fiind dovada clară a unei adevărate conspirații: o captură de ecran a unei pagini web a guvernului SUA care arată un contract între Departamentul Apărării și Thomson Reuters Special Services pentru „Apărare activă prin inginerie socială” și „Decepție socială la scară largă”.

Publicitate

Contractul a fost real, dar fraza orwelliană pe care Musk a folosit-o pentru a sugera o conspirație obscură nu a fost ceea ce părea. O privire ceva mai atentă ar fi arătat că contractul, semnat în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, era pentru ajutor în apărarea împotriva atacurilor cibernetice – adică pentru combaterea înșelăciunii, nu pentru alimentarea ei. Și a fost atribuit unei divizii separate a companiei, Thomson Reuters,  nu agenției de știri Reuters.

Interpretarea eronată a lui Musk a devenit virală, fiind amplificată de Trump ca dovadă a legăturilor corupte dintre mass-media de „stânga radicală” și „statul paralel”.

Zarva legată de Reuters a fost cel mai recent exemplu a ceea ce devine rapid o schemă familiară, pe măsură ce serviciul DOGE al lui Musk trece prin agențiile federale pentru a găsi dovezi de risipă, fraudă și corupție. Oricât de endemice ar fi cheltuielile federale prost realizate, Musk a denaturat în mod repetat faptele pe X pentru a susține afirmații nefondate cu privire la fapte ilegale. La fel ca Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID, Politico și alții înaintea sa, agenția Reuters a fost portretizată drept un personaj negativ într-o narațiune țesută de Musk, în care mașinațiuni nefaste ale stângii politice se ascund în spatele programelor pe care le vizează pentru reduceri – și a celor care îi stau în cale.

Publicitate

Cel mai bogat om din lume a fost chemat să conducă proiectul pornind de la premisa că își va pune experiența în afaceri din sectorul privat la dispoziția bugetelor guvernamentale umflate. Dar, în calitate de proprietar și cel mai urmărit utilizator al X, el a mânuit, de asemenea, un pupitru de intimidare în social media și a adunat o mulțime de loialiști online pentru a denigra și a discredita fiecare agenție, program și beneficiar de finanțare pe care îl vizează pentru reduceri. În unele cazuri, adevărul a fost o victimă colaterală.

Când angajații săi de la DOGE au acționat luna aceasta pentru a prelua controlul asupra USAID, Musk a apelat la X pentru a numi organizația „malefică”, „criminală” și „un cuib de vipere al marxiștilor radicali de stânga care urăsc America”.

În loc să se bazeze pe o lungă istorie de preocupări bipartizane cu privire la cheltuielile necorespunzătoare ale agenției, Musk a popularizat afirmații false conform cărora USAID și alte agenții cheltuiau milioane de dolari pentru a finanța agenția de știri Politico, promițând că accesul la banii statului va fi oprit. (De fapt, agențiile statului plăteau sume mult mai mici pentru abonamente la produsele „Pro” ale publicației, care furnizează știri politice specializate pentru întreprinderi și guverne).

Publicitate

După ce a contribuit la răspândirea unor afirmații false conform cărora USAID a direcționat 50 de milioane de dolari în prezervative către Fâșia Gaza, Musk a recunoscut că „unele dintre lucrurile pe care le spun vor fi incorecte”.

În timp ce experții juridici și liderii democrați au pus sub semnul întrebării legalitatea preluării de către DOGE a datelor guvernamentale sensibile, Musk a folosit X pentru a sugera că datele au scos la iveală dovezi de infracțiuni și fraude în cadrul agențiilor și programelor.

Luna aceasta, de exemplu, Musk a numit National Endowment for Democracy o „escrocherie”, adăugând: „Nu vor scăpa cu crimele lor”. Dar, ca și în alte cazuri, el nu a precizat care au fost presupusele infracțiuni. Fundația, înființată în timpul administrației Reagan pentru a combate comunismul în străinătate, s-a bucurat mult timp de un sprijin puternic din partea republicanilor, dar a fost demonizată de guvernul chinez – după cum a relatat Politico cu câteva zile înainte ca Musk să își îndrepte furia împotriva acestei instituții, care anulează contracte după ce și-a pierdut accesul la fondurile federale alocate.

Publicitate

Acuzarea de corupție în cadrul unei agențiilor una după alta l-a ajutat pe șeful DOGE să devieze întrebările cu privire la potențialele sale conflicte de interese în calitate de proprietar sau director executiv al unor companii importante care au multe de câștigat sau de pierdut din partea autorităților federale de reglementare.

Compania sa producătoare de vehicule electrice, Tesla, riscă să câștige teren în fața rivalilor în urma eliminării de către administrația Trump a subvențiilor pentru vehiculele electrice și stațiile de încărcare. Prin desființarea Biroului de protecție financiară a consumatorilor, DOGE desființează o agenție care a reprezentat un obstacol probabil în calea planurilor lui Musk de a transforma X într-o „aplicație pentru tot”, care gestionează plățile alături de postările din social media.

Ca răspuns la îngrijorările exprimate cu privire la accesul DOGE la datele personale a milioane de americani, Musk a postat pe X la 9 februarie: „Ceea ce este de fapt înfricoșător este că guvernul are informațiile tale personale! Cât de mult aveți încredere în statul paralel?”

Publicitate

Desemnarea lui Musk ca „angajat special al guvernului” îl scutește de anumite reguli, inclusiv de cele privind dezvăluirile financiare și conflictele de interese. Răspunzând întrebărilor privind posibilele conflicte în Biroul Oval în urmă cu câteva zile, Musk a spus: „Transparența este cea care construiește încrederea”. Trump a spus că l-ar împiedica pe Musk să joace un rol în orice domeniu al afacerilor guvernamentale care se intersectează cu una dintre companiile sale. „Dacă am crede asta, nu l-am lăsa să facă asta”, a spus Trump.

Publicitate
Continuați să citiți

International

Insula grecească Santorini dansează pe ritmuri seismice: O serie de cutremure provoacă îngrijorare!

Publicat

pe

De

Grecia se confruntă cu un val de cutremure în frumoasa insulă Santorini, unde ultimele zile au fost zguduite de o serie de cutremure, cu cel mai puternic având magnitudinea de 4,8. Șocul a pus sub alarmă autoritățile, care au decis că siguranța înseamnă prevenție – școlile vor rămâne închise lunea aceasta.

Publicitate

În decorul idilic al duminicii, seismografele n-au dormit, înregistrând două mișcări tectonice cu magnitudine 4,1 și 4,5, ba chiar și alte 11 vibrații pământești, toate într-un interval de câteva ore.

Răspunzând îngrijorărilor generale, autoritățile grecești au clarificat că tremurele de pământ sunt rezultatul activității tectonice, indepartând orice suspiciune legată de un posibil fenomen vulcanic.

Relevant este și avertismentul lansat de reprezentanții autorităților – îndemnul de a evita spațiile aglomerate și anumite zone construite, precum și de a se feri de portul Ammoudi și cel din Fira, caz deosebit de apreciat de vasele de croazieră.

Publicitate

Cu toate că Grecia are un istoric considerabil de cutremure, insula Santorini, căminul a aproape 15.500 de locuitori, a atras în 2023 nici mai mult, nici mai puțin de 3,4 milioane de turiști. Pe lângă beneficiile economice evidente, acest flux masiv aduce în același timp și îngrijorări marcante legate de posibilele efecte ale turismului excesiv.

Sursa: hotnews.ro

Publicitate




Continuați să citiți

Trending

While viewing the website, tap in the menu bar. Scroll down the list of options, then tap Add to Home Screen.
Use Safari for a better experience.