Candidații pentru alegerile locale din 2024, inclusiv cei independenți, pot începe să își depună candidaturile la birourile electorale începând de marți.
Partidele politice, alianțele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea depune candidaturile pentru alegerile autorităților administrației publice locale din 9 iunie începând de marți și până pe 30 aprilie, ora 23:59.
Publicitate
Marți începe perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale. Conform unei hotărâri a BEC, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale vor depune la biroul electoral de circumscripție, până pe 30 aprilie 2024, ora 23:59, dosare care includ lista de candidați, lista de susținători pentru fiecare candidat, copie după actul de identitate, declarație de acceptare a candidaturii, declarație de avere și de interese, precum și declarație pe propria răspundere că nu au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia, conform Agerpres.
Candidaţii vor putea renunţa la candidatură până la data rămânerii definitive a candidaturilor.
Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, alianțele electorale vor avea posibilitatea să susțină candidați independenți pentru funcțiile de primar, consilier local și județean.
Publicitate
Potrivit hotărârilor BEC pentru alegerile din 9 iunie, alianțele electorale vor fi înregistrate la birourile electorale de circumscripție competente, iar protocolul va fi semnat de conducerea organizațiilor județene ale formațiunilor politice incluse în alianță.
Biroul Electoral Central s-a întrunit duminică, de la ora 18.00, pentru a decide asupra validării sau invalidării candidaturilor depuse până acum pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.
Potrivit unor surse, BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu.
Publicitate
Prima reacție a venit de la George Simion, președintele AUR: „Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz și o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie. Jos Ciolacu, jos dictatorii!”
Potrivit legii, în cazul lui Călin Georgescu şi al lui Nicuşor Dan, membrii BEC trebuie să ia o hotărâre până la miezul nopţii de duminică.
Publicitate
În cazul candidaturii lui Crin Antonescu, decizia poate fi luată până marţi, la ora 24.00.
În faţa sediului BEC se află zeci de simpatizanţi ai lui Călin Georgescu. Potrivit unor surse neoficiale, BEC ar fi validat candidatura lui Nicuşor Dan. Apoi Biroul Electoral central ar fi suspendat şedinţa după ce ar fi constatat lipsa unei semnături pe o anexă din dosarul lui Georgescu.
Ședinţa BEC a fost suspendată pentru 10 minute, în condiţiile în care membrii Biroului Electoral Central ar fi constatat lipsa unei semnături pe o anexă depusă la dosarul de candidatură al lui Călin Georgescu.
Publicitate
Candidaturile depuse de vineri până acum
Primul prezidenţiabil care şi-a depus candidatura, ca independent, a fost actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan. Acesta s-a prezentat, vineri, la ora 12.00, la BEC, având şi cele peste 200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa prezidenţială.
Tot în cursul zilei de vineri, patru ore mai târziu, şi-a depus candidatura şi controversatul candidat suveranist Călin Georgescu, tot ca independent, în prezenţa a câtorva sute de simpatizanţi care au adus cu ei portrete ale sale şi care i-au scandat numele, dar şi alte lozinci, creând haos în faţa sediului BEC şi obligându-i pe jandarmi să înconjoare zona cu garduri de protecţie.
Cu un sfert de oră înaintea independentului Călin Georgescu, la sediul BEC au ajuns liderul AUR, George Simion, şi preşedinta POT, Anamaria Gavrilă, care au declarat că îl susţin pe Georgescu. Întrebat, la ieşirea din sediul Biroului Electoral Central, după ce şi-a depus candidatura, ce va face dacă nu se va regăsi pe buletinul de vot, Georgescu a răspuns: „Este imposibil!”
Publicitate
Duminică, la ora 13.00, şi-a depus candidatura la Preşedinţia României Crin Antonescu, susţinut de coaliţia de guvernare, iar la ieşirea de la Biroul Electoral Central el a declarat că nu se clatină, mulţumind soţiei sale şi celor care l-au susţinut. „Voi uni această naţiune, voi întări aceată naţiune”, a dat el asigurări.
Încă de duminică dimineaţă, în faţa sediului BEC, din Centrul Vechi al Capitalei, s-au adunat atât simpatizanţi ai lui Crin Antonescu, cu pancarte pe care scria ”Crin preşedinte”, dar şi susținători ai lui Călin Georgescu, în aşteptarea deciziei de duminică seară, a BEC, în privinţa validării sau invalidării candidaturilor.
Cel puţin în cazul lui Călin Georgescu şi al lui Nicuşor Dan, membrii BEC trebuie să ia o hotărâre, potrivit legii, până la miezul nopţii de duminică. În ceea ce priveşte candidatura lui Crin Antonescu, depusă astăzi, membrii BEC au la dispoziţie 48 de ore pentru a lua o decizie, care va trebui dată cel târziu marţi, la ora 24.00.
Publicitate
Până sâmbătă, la ora 16.00, în termenul legal de 24 de ore de la depunerea candidaturii lui Călin Georgescu, la BEC fuseseră depuse peste 1.200 de contestaţii. De asemenea, au fost depuse aproximativ 300 de contestaţii şi împotriva lui Nicuşor Dan.
Președintele USR, Elena Lasconi, declară că ar negocia retragerea candidaturii ei la prezidențiale, dacă Bolojan ar candida. Ea a făcut această afirmație într-o conferință de presă la Târgoviște. Lasconi a fost întrebată dacă ar renunţa la candidatura la preşedinţie în favoarea lui Bolojan.
Publicitate
Lasconi ar negocia retragerea, dacă Bolojan ar candida
„Totul e negociabil. Eu l-aş susţine pe domnul Bolojan aşa cum l-am susţinut şi ca premier. Consider că ar fi mai bun ca premier. Şi rămâne de văzut. Nu ştiu, eu aş vrea doar să-i transmit domnului Ciolacu, acum poate că nu o să doarmă prea bine noaptea asta, dar îi comunic să strângă semnături şi pentru domnul Bolojan, pentru că Crin Antonescu o să se tot ducă în jos”, a afirmat Elena Lasconi.
Ea a spus că a discutat, duminică, la telefon cu Marcel Ciolacu şi va avea o întâlnire informală cu el joi.
„Nu am aşteptat şi nu aştept de la Marcel Ciolacu absolut nimic, nici măcar un mărţişor, nu am aşteptat telefonul lui, nu îmi plac chestiile astea (…); dacă nu te uiţi la televizor, nu ştii că cineva te caută, deşi toată lumea are numărul meu de telefon. Dar am vorbit cu el ieri şi am stabilit că o să ne întâlnim joi, să discutăm.
Publicitate
Nu mi-a spus exact ce să discutăm, dar mie mi-este foarte clar că dacă el îşi doreşte binele României, acum nu ştiu să vă spun dacă îşi doreşte sau nu, pentru că ştie că e pe ultima sută de metri, că va fi în cărţi la PSD doar două luni, după prezidenţiale, oricum, noi avem de gând, USR-ul, să facem moţiune de cenzură şi să dăm jos acest guvern.
Nu ştiu exact ce vrea să discute cu mine, dacă îşi doreşte binele României, ar trebui să se gândească, poate, să strângă semnături şi pentru domnul Bolojan, că ar fi o opţiune şi asta„, a spus Lasconi.
Întrebată ce anume i-ar putea oferi Marcel Ciolacu ca să o convingă să renunţe la candidatură, Elena Lasconi a spus că depinde ce se va negocia.
„Depinde de ce vrea să negocieze. O negociere înseamnă tu să propui şi să vezi ce ai de câştigat. Pe mine nu mă interesează ce am eu de câştigat, pe mine mă interesează să aibă de câştigat România şi să fim siguri că ţara asta nu o să fie condusă de descreieraţi sau de vreun reprezentant al izolaţioniştilor, mai ales în contextul geopolitic în care ne aflăm, cu războiul din Ucraina, cu discuţiile care vin de la Casa Albă, cu tot ceea ce se întâmplă în Europa”, a subliniat preşedinta USR.
Întrebată dacă ar renunţa la candidatură dacă premierul Marcel Ciolacu ar oferi USR intrarea la guvernare, Lasconi a spus: „Pentru Crin Antonescu, niciodată!„.
„Pentru Bolojan aş putea să iau în considerare, dar eu am declarat că mi-ar plăcea o persoană în care am încredere, pentru că ştiu ce poate, este Maia Sandu. Dacă coaliţia de guvernare ar decide şi ea ar fi de acord, ceea ce nu prea cred, pentru că probabil se gândeşte că ar vulnerabiliza Republica Moldova, dacă coaliţia ar fi de acord să o susţină pe Maia Sandu, eu cu foarte mare drag aş face asta şi aş încerca să-i conving şi pe colegii mei”, a precizat Elena Lasconi.
Despre mandatul cu care merge la discuţiile cu Marcel Ciolacu, Elena Lasconi spune că va fi o discuţie informală, „să vadă ce vrea”.
Publicitate
Antonescu a trăit pe cârca nevestei
„Deocamdată mă duc să văd ce vrea. Nu mă duc oficial. Mă duc la o informală să văd ce îşi doreşte Marcel (…).
Dacă mă întrebaţi de domnul Bolojan, eu consider că ar fi o opţiune mai bună decât Crin Antonescu. Eu nu l-aş vota niciodată pe un om care în ultimii zece ani nu a făcut nimic şi a trăit pe cârca nevestei. Nu aş vota niciodată un om care a fost cunoscut ca şi chiulangiul din Parlament. Şi cred că acum mai mult ca oricând ar trebui ca românii să se uite la caracterul candidaţilor (…).
Care sunt faptele care îi recomandă, cunoştinţele pe politică externă, înţelegerea, curajul de a reacţiona atunci când există momente din acestea cum au fost discuţia Zelenski-Trump. Aş vrea să văd cum se poziţionează faţă de Ucraina, dar pe bune, că eu am văzut numai că o dau la întors”, a declarat Elena Lasconi.
În legătură cu reacţiile din USR despre varianta intrării la guvernare în schimbul candidaturii, Lasconi a susţinut că nu s-a discutat foarte mult despre a merge la guvernare, ci mai degrabă despre subiectul „Lasconi-Nicuşor”.
„Cei care mă susţin sunt foarte mulţi şi îmi spun tot timpul să nu renunţ. Să ştiţi, e complicat. Puneţi-vă în locul meu. Ideea este următoarea: eu am o responsabilitate, o responsabilitate pe care am primit-o atunci când am fost votată preşedintele partidului şi candidat la prezidenţiale”, a adăugat Lasconi.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat miercuri, 19 februarie 2025, la o întâlnire de urgență organizată la Palatul Élysée din Paris, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron. Întâlnirea a fost organizată în contextul escaladării conflictului din Ucraina și a noilor inițiative diplomatice lansate de administrația SUA pentru a găsi o soluție pașnică.
Discuțiile de la Paris au avut ca obiectiv stabilirea unei poziții comune a Uniunii Europene privind criza ucraineană, în urma informațiilor recente care sugerează posibile noi acțiuni militare ale Rusiei în regiune. Emmanuel Macron a declarat că intenționează să consulte toți cei 27 de lideri ai UE în această săptămână pentru a defini un răspuns coordonat.
Publicitate
În cadrul reuniunii, președintele francez a evidențiat faptul că Europa trebuie să rămână unită și fermă în fața amenințărilor externe, subliniind importanța unui sprijin consolidat pentru Ucraina. De asemenea, liderii prezenți au discutat despre posibilitatea adoptării unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, dacă situația de securitate se deteriorează.
Participarea lui Ilie Bolojan la această reuniune subliniază rolul strategic al României în regiune, având în vedere poziția sa geografică și implicarea activă în sprijinirea refugiaților ucraineni, precum și în consolidarea Flancului Estic al NATO.
Surse diplomatice citate de Agerpres susțin că Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul României față de securitatea europeană și a propus întărirea cooperării dintre NATO și UE pentru a face față provocărilor din Est.
Publicitate
„România va continua să fie un partener de încredere al NATO și al Uniunii Europene. Suntem hotărâți să contribuim la securitatea regională și să susținem Ucraina în eforturile sale de apărare”, ar fi declarat Bolojan în cadrul întâlnirii.
Liderii europeni au analizat și opțiuni pentru extinderea sprijinului militar și umanitar pentru Ucraina. Se discută posibilitatea creșterii livrărilor de echipamente militare avansate, precum și a alocării de fonduri suplimentare pentru reconstrucția infrastructurii afectate de război.
De asemenea, a fost abordată problema energetică, având în vedere că România este unul dintre statele care furnizează gaz și electricitate către Ucraina, ajutându-i astfel să își mențină rețeaua funcțională în timpul iernii.
Publicitate
Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile în zilele următoare și ce decizii vor fi adoptate la nivelul Uniunii Europene în urma acestui summit.